PROJECT 3

Chloe Myra (0328606)

 

20170531_161949

 

FINAL_ASSIGNMENT

 

Urban landscape: It is a combination of art and science concentrating on the health of our environment and the people’s welfare. 

 

During this assignment, we concentrated on one particular project in which we needed to construct an urban landscape, based on our intentions and research that we had looked upon.

 

RESEARCH:

 

ARTEU GALLERY 2
Included are references and textures.

 

This slideshow requires JavaScript.

Above are pictures for reference so that I could get an idea on how I wanted my model to appear and how I could consider the functions in terms of lighting, air ventilation and human traffic. The theme resembled a green environment where nature had only been manipulated and not deteriorated.

 

DESIGN DEVELOPMENT:

Instead of a conventional art gallery, I determined on building an art gallery that was both indoor and outdoor. In other words, the gallery did not necessarily need to be enclosed with four walls and a ceiling.

 

ARTEU GALLERY
CONCEPTUAL BOARD

 

20170531_161955
A draft before proceeding to the conceptual board.

 

20170531_162013
The proposed areas within the urban landscape. 

 

 

(Left) That was the initial form of the base. (Right) Some shapes were eliminated and altered to give some space so it would not look too compact. Also, the location of the spaces were already considered.

 

20170531_162023_001
Finalised space planning.
f8a69af9-73bc-47c2-a049-d5295bc0e01c
Initial outline.
sketch1492359014318
Pathways were included.
629af933-9aab-41cf-8fe9-79f1e38da211
Purple arrows indicate the flow of traffic (direction of pathway) and lake was included.

 

6864dff8-70ca-40de-a10c-8b734ee476a4

 

 

 

2937f29a-335c-4048-b608-3eafc380cfc8
SCALE WAS CHANGED TO 1:150

 

 

 

Initially, a template of the urban landscape was worked with throughout. The model of the art gallery was built downwards from sea level instead of building it upwards and 7 layers of modelling boards were compulsory to create a conspicuous depth.

 

 

The grass and a blue plastic perspex sheet were then included within the internal region.

 

20170514_195835

 

Different textures determined the spaces within the urban landscape.

  • Lightest wooden texture: Main entrance + outdoor pathway.
  • Wooden texture with riffle effects: Base plane.
  • Wooden plank texture: A bridge across the lake.
  • Dark brown: Pathway for people to walk on.
  • Grey/Concrete texture: Stairs/An indication of a heightened base.
  • Blue: Lake.

 

 

(Left) Indoor art gallery: The overall structure was scored rather than cut separately and glued together so it would not look too messy. The stretch of rectangular form was replaced by an acrylic sheet to portray a window.

 

 

The rest of the structures progressed before pasting textures and surrounding the space with grass.

 

 

Tensile roofs (made out of a modelling card, curved and curled at the edges to manipulate a perception of a fabric material) were attached to allow more light penetration and air ventilation. Moreover, it gave the formation a lightweight sensation as a whole.

 

PROJECT OUTCOME:

 

PRESENTATION BOARD 1

PRESENTATION BOARD 2

 

Here’s a closer look from a higher perspective:

 

20170523_120443

 

20170523_120508

 

20170523_120518

 

20170523_120537

 

Below are images showing the interior perspective of the VOID:

 


 

I genuinely loved this project because it tested my patience and skills as an artist. The most challenging part of this was to figure out the technical properties to prevent the VOID from collapsing and the functions behind each space to meet the welfare of a human. It was like role-playing with a playhouse present, only that we’ve to build everything else from scratch. As I’m writing this, the heart kind of hurts knowing that we’ve reached the end. Before taking Spatial Design, I did not know what I had in store because this module was very unfamiliar to me and I did not have the slightest interest. Mind you, I thought I would dislike this subject very much but in turn, I grew fonder and favoured it. Oh well… And thank you, Miss Tan, for guiding me through this semester.”

 

“That’s the end of Spatial Design.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s